Je-li u člověka zjištěn vysoký cholesterol, platí jednoduchá úměra – snížit jeho hladinu v krvi, a to podáním statinů. Pro farmaceutický průmysl se tyto léky staly prodejním trhákem a zavedenou praxi nemají příliš chuť měnit ani lékaři.

Klamavá reklama tvrdí, že statiny už ochránily milióny lidí před infarktem nebo mrtvicí. A tak vysoká hladina LDL cholesterolu, tedy toho škodlivého, se stala strašákem téměř každého druhého člověka.

Kdy je cholesterol rizikový?
Možná se Vám v poslední době naopak stalo, že lékař Vaši o něco větší hladinu cholesterolu v krvi nijak zásadně neřešil. Nyní se o ní totiž v souvislosti s cévními příhodami už i v odborné veřejnosti nemluví tak kategoricky. V různých studiích nacházíme spoustu zajímavých pohledů.

Obhajují skutečnosti, že vysoký cholesterol není spojen s celkovou vyšší úmrtností a jeho obecná nebezpečnost je výrazně přeceňována.
Je totiž již téměř jisté, že cholesterol není primární příčinou srdečních onemocnění.

Tou je poškození cév zánětem, který způsobuje nezdravá strava – především přemíra jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů. Tato fakta vysvětlují, proč i při dodržování nízkotučných diet spolu se statiny stále přibývá kardiovaskulárních onemocnění.

Nebezpečí hrozí pouze v mladším věku
Zvýšená hladina cholesterolu je automaticky považována za nebezpečnou pro všechny věkové kategorie. Přitom bylo již poukázáno na to, že ohrožuje především lidi v mladším věku, zatímco ve stáří spíše chrání.

V nezávislé odborné literatuře lze najít, že ve věku nad 50 let převažují její pozitivní efekty a ve stáří je vyšší cholesterol dokonce žádoucí jako prevence proti infekčním a nádorovým onemocněním!
konvice a 3 šálky
Co se doporučuje pro zachování správné hladiny cholestorolu:
· mírná konzumace ne více než 2 dcl vína denně
· zelený čaj
· vláknina, ořechy a mandle
· dostatek pohybu
· omezit červené maso a uzeniny
· nekouřit