Léčivý potenciál ukrytý v pšeničných klíčcích vypěstovaných doma


</div>
<p><!DOCTYPE html PUBLIC

Výhodou procesu klíčení je nejen přeměna složek této cenné potraviny na jednoduché cukry, esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny, jde o to, že enzymy jsou živé organismy, které se působením času (dlouhodobým skladováním) a tepelným zpracováním ničí. Jedním ze zásadních zdravotních hledisek, proč bychom měli pravidelně denně konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu, jsou právě živé enzymy. Stejné pravidlo platí i pro čerstvě naklíčené potraviny.
semena pšenice.jpg

Živé enzymy – životní esenciální síla

Enzymy jsou tedy důvodem, proč si připravovat živé klíčky doma – vždy čerstvé. Můžete si je vypěstovat buď ve speciálních miskách, nebo tak, jak to dělávali naši předkové. Ti namočili zrna přes noc do vody, druhý den ji slévali a obilí nechali naklíčit již pouze díky nasáklé vlhkosti. Museli však denně zrna oplachovat vodou a dbát na to, aby neplesnivěla. Klíčící misky jsou naopak tomuto procesu přizpůsobené tak, že nevyžadují vaši pozornost a vše probíhá automaticky, a velice snadno.
Klíčky můžete podávat jako přílohu k bílému jogurtu, nebo do zeleninových salátů, v chladničce je lze skladovat zhruba 5 dnů a stále vykazují enzymatickou aktivitu. Musíte však brát v potaz to, že se jedná o potravinu obsahující gluten (lepek). Lidé, kteří jsou na jeho působení citliví, nesmí
pšeničné klíčky konzumovat.

970x250-erotickepradlo12-1429533360.jpg

Antioxidanty

Ty jsou kromě enzymů nejpodstatnější složkou samotných klíčků. Jejich cílem je zlikvidovat, podrobit neutralizačnímu metabolickému procesu, volné radikály, které se tvoří v průběhu trávení a působením cizorodých látek, např. dehtu, formaldehydu, přízemního ozónu, prachových částic těžkých kovů, zkrátka všech negativních důsledků soudobé civilizace (kouření, automobilové a průmyslové zplodiny atd.) Cílem antioxidačního působení je také posílení imunitního systému, čemuž konkrétně v tomto případě napomáhá chlorofyl, kyselina listová, vitamíny A, D, E, C a omega-3 mastné kyseliny.
pšeničné pole.jpg

Antistres

Obrovská zásobárna vápníku a hořčíku ve vyváženém poměru je účinným prostředkem ke zmírnění působení stresu a svalových křečí. Hořčík je zároveň zásobárnou energie pro naše tělesné buňky a jeho nedostatek je v současné populaci dokonce alarmující. Měli bychom jej pravidelně doplňovat celozrnnými obilovinami a klíčky nám v tomto procesu mohou napomáhat.

Léčivý potenciál ukrytý v pšeničných klíčcích vypěstovaných doma
Ohodnoťte příspěvek
300x250-1468923736.jpg