Strašák cholesterol
Je-li u člověka zjištěn vysoký cholesterol, platí jednoduchá úměra – snížit jeho hladinu v krvi, a to podáním statinů. Pro farmaceutický průmysl se tyto léky staly prodejním trhákem a zavedenou praxi nemají příliš chuť měnit ani lékaři.
Klamavá reklama tvrdí, že statiny už ochránily milióny lidí před infarktem nebo mrtvicí. A tak vysoká hladina LDL cholesterolu, tedy toho škodlivého, se stala strašákem téměř každého druhého člověka.
Kdy je cholesterol rizikový?
 Možná se Vám v poslední době naopak stalo, že lékař Vaši o něco větší hladinu cholesterolu v krvi nijak zásadně neřešil. Nyní se o ní totiž v souvislosti s cévními příhodami už i v odborné veřejnosti nemluví tak kategoricky. V různých studiích nacházíme spoustu zajímavých pohledů.
 Obhajují skutečnosti, že vysoký cholesterol není spojen s celkovou vyšší úmrtností a jeho obecná nebezpečnost je výrazně přeceňována.
 Je totiž již téměř jisté, že cholesterol není primární příčinou srdečních onemocnění.
Tou je poškození cév zánětem, který způsobuje nezdravá strava – především přemíra jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů. Tato fakta vysvětlují, proč i při dodržování nízkotučných diet spolu se statiny stále přibývá kardiovaskulárních onemocnění.
Nebezpečí hrozí pouze v mladším věku
 Zvýšená hladina cholesterolu je automaticky považována za nebezpečnou pro všechny věkové kategorie. Přitom bylo již poukázáno na to, že ohrožuje především lidi v mladším věku, zatímco ve stáří spíše chrání.
 V nezávislé odborné literatuře lze najít, že ve věku nad 50 let převažují její pozitivní efekty a ve stáří je vyšší cholesterol dokonce žádoucí jako prevence proti infekčním a nádorovým onemocněním!
Co se doporučuje pro zachování správné hladiny cholestorolu:
 · mírná konzumace ne více než 2 dcl vína denně
 · zelený čaj
 · vláknina, ořechy a mandle
 · dostatek pohybu
 · omezit červené maso a uzeniny
 · nekouřit