Podnikání

Kdy je dobré brát si z předchozího zaměstnání reference

Ztráta zaměstnání rozhodně není nic příjemného. Avšak ať už jej ztratíme z jakéhokoliv důvodu, je jasné, že chceme co nejdříve najít novou práci. A jednou z věcí, které nám k tomu mohou pomoci, jsou reference od bývalého zaměstnavatele. O co se jedná?

Jde o papír, kde vám váš bývalý zaměstnavatel napíše, jak by s vaší prací v průběhu vašeho zaměstnání spokojen. Zhodnotí váš výkon a vypíše vaše silné a slabé stránky. Není potřeba říkat, že pokud to bude napsáno silně pochvalně, zvýší se vaše šance na získání nové práce. Má to ale několik háčků.

reference1

V první řadě totiž záleží na tom, jak jste se se zaměstnavatelem rozešli a jaký byl důvod vašeho propuštění. Pokud to bylo například proto, že firma zkrátka zkrachovala, pak není žádný problém. Pokud s vámi byl zaměstnavatel celou dobu spokojen, reference si klidně vyžádejte.

Ovšem pokud jste se rozešli ve zlém a propustili vás, protože jste například dělali chyby, neplnili své povinnosti nebo se vás zkrátka z nějakého důvodu chtěli zbavit, pak by vás reference od nich spíše poškodila. Je totiž velmi pravděpodobné, že by nebyla zrovna lichotivá a k získání zaměstnání by vám zrovna nepřispěla.

reference2

Pozor si dejte také na fakt, že pokud už si reference vyžádáte, pak jste povinni je předložit, a to jak na úřadu práce, tak ke svému životopisu při kontaktování potenciální nové práce. I to je patrně důvod, proč si je lidé příliš neberou. Málokdo se totiž se svým bývalým zaměstnavatelem rozejde skutečně v dobrém. Obvykle tam nějaká zlá krev přeci jen je, a tak má zaměstnanec strach, že by mu šance na novou práci klesly.

Faktem totiž je, že jejich vydávání není povinné, ač zaměstnavatel je povinen je na žádost zaměstnance napsat. To hraje do karet propuštěným lidem, avšak má to svůj důvod. Tím je fakt, že se tak šéf nemůže onomu člověku tímto způsobem mstít. A to je jen dobře.